چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۰۳

تصفیه هوای خانگی

مجله به روز مهندسی و تکنولوژی

تصفیه هوای خانگی

۲۳۶ بازديد

تصفیه هوای خانگی

چرا برای تامین هوای پاک درون خانه‌مان به یک دستگاه تصفیه هوای خانگی نیاز داریم؟

یک روز آلوده در تهران، اهواز و یا هر یک از شهرهای بزرگ و آلوده ایران را تصور کنید…

رسانه ها و پزشکان توصیه می‌کنند که افراد کهنسال، بیماران قلبی و ریوی، زنان باردار و کودکان در این روزها از خانه خارج نشوند…

 آیا می شود با قطعیت گفت که هوای داخل خانه سالم و بدون آلودگی است ؟

 

 

هوای داخل خانه پاک نیست!!

 

کودک-تصفیه-هوا-خانگی

آیا این تصور درست است که اگر در داخل خانه بمانیم و تمام درب ها و پنجره های ساختمان را ببندیم آلودگی هوا دیگر سلامتی ما را تهدید نمی کند؟

چرا استفاده از دستگاه های تصفیه هوا حتی در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته نیز توصیه می شود؟

یک دستگاه تصفیه هوای خانگی چه نقشی در این میان دارد؟

و چه دستگاه تصفیه هوایی مناسب خانه و اقلیم خاص ایران است؟

 

 

 
اگر به سلامتی خود و خانواده خود اهمیت می‌دهید، در ادامه با نوجان همراه باشید 

 

 

 

چرا در محیط‌ های بسته‌ی خانگی نیاز به تصفیه هوا داریم؟

 

 

الودگی-هوا-در-خانه-تصفیه-هوای-خانگیمتاسفانه در اکثر شهر‌های بزرگ ایران آلودگی هوا به عنوان یک معضل زیست محیطی و تهدیدکننده سلامتی شناخته شده است. عمده این آلودگی ها ناشی از کارخانه‌های صنعتی، وسایل نقلیه، گرمایش ساختمان‌ها و ریزگرد‌ها می‌باشد.

برای مشاهده میزان آلودگی هوای تهران کلیک کنید

با اندازه گیری میزان آلاینده‌ها، به سادگی متوجه می‌شویم که میزان این آلاینده‌ها در محیط های بسته خانگی، تفاوت چندانی با بیرون ندارد.

براساس تحقیقات، علاوه بر آلاینده های هوای بیرون، در هوای داخل منازل نیز آلاینده های متنوعی دیده می شود که بعضی از آن ها به مراتب خطرناک تر هستند. شاید به همین دلیل است که شهروندان کشورهای توسعه یافته و پیشرفته با هوایی پاک تر همچنان به استفاده از دستگاه های تصفیه هوای خانگی اقدام می کنند.

می‌توان گفت تهدید نخست (آلاینده های هوای خارج منزل) آشکار و پر هیاهو و تهدید دوم (آلاینده های شیمیایی داخل خانه) خاموش و موزیانه، ما را درگیر هزینه‌ی سنگین درمان بیماری های تنفسی کرده و باعث کاهش میانگین طول عمر ما شهرنشینان می‌شود.

و اما راهکار چیست ؟

راه حلی که در همه جای دنیا برای این تهدید دوجانبه توصیه می گردد مبتنی بر تلاش برای تغییر الگوی زندگی «در دراز مدت» و به موازات آن استفاده از تکنیک های تصفیه و پالایش هوا است.

 

منابع آلوده کننده هوا در داخل منازل را بشناسیم

 

شوینده-شیمیاییقبل از هر تلاشی برای تصفیه هوا و پاکسازی آلودگی، لازم است تا در مورد منابع ایجاد آلودگی و امکان حذف آن ها بیشتر بدانیم چرا که عموما حذف منبع انتشار مقرون به صرفه تر از اقدام به تصفیه هوا از آن آلودگی است.

منابع آلودگی در منازل ایرانی، علاوه بر آلودگی های شهری که از منافذ ساختمان، در، پنجره و کانال های تهویه وارد می شود،  شامل ذرات معلق بسیار ریز ناشی از منسوجات و پوشش های الیافی نظیر پرده و فرش، ذرات معلق متصاعد شونده از پخت و پز و سرخ کردن مواد غذایی و از همه خطرناک تر گازهای شیمیایی منتشر شده از محصولات چوبی و پلاستیکی و مواد شوینده در منزل نیز می باشد. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله زیر از وبسایت عصر ایران مراجعه کنید.

آلودگی هوای داخل منزل، چند برابر فضای آزاد است!!!

 

 

آیا تهویه هوا می تواند راهکار جایگزین تصفیه هوا باشد؟

 

 

درگام دوم بعد از شناخت منابع آلودگی داخلی توصیه می شود که تا حد امکان، سعی کنید هوای داخل منزل خود را تهویه کنید. بدین ترتیب هوای تازه وارد خانه شده و باعث کاهش غلظت آلودگی‌های داخلی می‌شود.

این یک توصیه کلی است و ممکن است در شرایط بیشتر شهرهای آلوده جهان، چندان موثر نباشد. چرا که هوای جایگزین از محیط بیرون در بسیاری از روزهای سال ممکن است خود به لحاظ میزان آلاینده ها در شرایط ناسالم قرار داشته باشد. علاوه بر این، در نگاه ساده، جایگزین کردن هوای بیرون با داخل باعث بالا رفتن مصرف انرژی مورد نیاز جهت سرمایش یا گرمایش هوای بیرون نیز می شود. به این دو دلیل، تهویه هوا همیشه جایگزین مناسب و ارزان قیمتی برای سیستم های تصفیه هوا نیست.

 

 

استفاده از گیاهان تا چه حد در تصفیه هوا موثر است؟

 

 

رویکرد بعدی، در نظر گرفتن قابلیت ارزان قیمت گیاهان آپارتمانی در تصفیه و پالایش هوا است

همه ما کم و بیش اطلاعاتی مبنی بر نتایج مثبت تحقیقات ناسا در خصوص استفاده از گیاهان سبز آپارتمانی برای تصفیه هوا در ایستگاه های فضایی را شنیده ایم و در عملکرد موثر گیاهان برای تصفیه هوا جای شکی نیست.

ولی لازم به ذکر است که شرایط استفاده ناسا در یک محیط تحت مدیریت کامل نظیر یک ایستگاه فضایی کمترین شباهتی به محیط یک خانه در شهرهای آلوده ما ندارد. سرعت کند و محدودیت در جذب آلاینده ها توسط گیاهان، آن را به راه حلی خوب ولی ناکافی مبدل میسازد.

 


 

چنین به نظر می‌رسد که بعد از انجام این اقدامات، هنوز هم استفاده از یک دستگاه تصفیه هوای خانگی مناسب برای تامین سلامتی و پاکی هوای داخل منزل لازم است.

 

 

 

اما سوال مهم بعدی این است که ؛ فارغ از تبلیغات پوچ و گمراه کننده، چه دستگاهی می‌تواند عامل پالایش و تصفیه مؤثر هوای داخل خانه از آلاینده‌ های خطرناک موجود در آن باشد و سلامتی هوایی که ما و عزیزانمان تنفس می‌کنیم را تضمین کند؟

 

 

 

 

راهنمای انتخاب یک دستگاه تصفیه هوای خانگی مناسب

 

 

بازار دستگاه های تصفیه هوای خانگی در همه جای دنیا مملو از محصولات با تنوع کارکرد و شکل و ظاهر است ولی همه آن ها در دید کلی در یکی از دو گروه زیر خلاصه می شوند

انواع دستگاه های تصفیه هوای خانگی

  • سیستم های فیلتراسیون خالص که بر اساس جذب آلاینده عمل می کنند (Pure Filtration)
  • سیستم های الکترونیکی که عمدتا بر اساس تغییر ماهیت آلاینده عمل میکنند

در گروه اول برای جذب ذرات معلق هوا از فیلترهای الیافی و برای جذب گازهای شیمیایی از مواد جاذب نظیر کربن اکتیو استفاده می شود. بدین ترتیب، این اطمینان وجود دارد که هیچ عنصر جدیدی در خروجی این سیستم ها به هوا اضافه نمی شود و به همین جهت آرامش خاطر در عملکرد آنها وجود دارد. تنها ایراد آن لزوم تعویض دوره ای فیلترها است.

در گروه دوم ولی سعی شده است تا با استفاده از تکنیک های متعددی نظیر یونیزاسیون هوا، لامپ UV  و فیلترهای کاتالیستی ، بدون نیاز به جذب آلودگی در داخل دستگاه، صرفا با تغییر ماهیت آلودگی، از خطرات آن بر سلامتی انسان کاسته شود. در نگاه اول ممکن است این روش بسیار جذاب بنظر آید از این بابت که تعویض فیلتر در آن وجود ندارد. ولی بررسی های دقیقتر نشان میدهد که اول اجزا آن دارای طول عمر می باشد و ثانیا عملکرد آن از جنبه های مختلف زیر سوال است.

آیونایزرها و معایب استفاده از آن ها در دستگاه های تصفیه‌ی هوا

از روش‌ های تصفیه و پالایش هوا می توان به آیونایزرها (دستگاه های یون ساز) اشاره کرد. عموما در بازار از این فناوری با القاب پیچیده و به عنوان تکنولوژی پیشرفته یاد می شود و تبلیغات زیادی برای آن صورت می گیرد. اما در حقیقت دستگاه های تصفیه هوا یون ساز چندان کارآمد نیست و چه بسا استفاده از آن ها تاثیرات منفی بالقوه ایی برای ما داشته باشد. اساس کار این دستگاه ها بر تولید یون و رهاسازی آن در هوا است تا بتواند از این طریق ذرات معلق موجود در هوا را داری بار الکتریکی کرده، به یکدیگر و یا سطوح مجاور چسبانده و بدین ترتیب آن ها را از هوا جدا کند.

تا اینجا بد نیست! ولی متاسفانه همان چیزی که تولید یون در هوا می کند، ناخواسته باعث تبدیل اکسیژن موجود در هوا به ازن نیز می شود. استفاده از این دستگاه ها در فضاهای بسته منجر به افزایش بیش از حد مجاز غلظت ازن خواهد شد که خود به عنوان یک آلاینده جدید به بافت ریه آسیب می رساند و باعث بروز مشکلاتی چون درد قفسه سینه، سرفه و سوزش گلو می شود. یک دستگاه تصفیه هوای مناسب باید به حذف و کاهش آلاینده ها اقدام کند نه اینکه خود آلاینده های جدیدتری به هوا اضافه کند.

برای مطالعه بیشتر درباره مضرات تصفیه هوا به وسیله آیونایزرها (به زبان انگلیسی) کلیک کنید.

 

 

بهترین راهکار تصفیه هوا : استفاده از فیلتر‌های الیافی

 

 

فیلتر-تصفیه-هوا-خانگی-هپافیلترهای الیافی یکی از موثرترین راهکارها در جهت جذب ذرات معلقی همچون گرد و غبار محسوب می شوند. دراین فیلترها الیاف در هم تنیده مانند تله عمل می کنند و ذرات معلق بر روی آن ها جذب می شوند. نکته قابل توجه این فیلترها در این است که خود به هوا آلاینده جدیدی را اضافه نمی کنند و  حتی ذرات جامد جذب شده نیز دوباره در هوا منتشر نمی شود.

فیلترهای الیافی تنها ذرات معلق را جذب می کنند اما توانایی جذب گازها را ندارند و به همین دلیل است که باید در کنار این فیلترها از جاذب های شیمایی نیز برای جذب بو و گازها برای تصفیه هرچه بهتر هوای خانه استفاده کرد.

از معروف ترین فیلترهای الیافی می توان به فیلترهای هپا اشاره کرد که امروزه اغلب به عنوان محبوب ترین فیلتر تصفیه هوای خانگی استفاده می شود.  فیلترهای هپا با قدرت جذب ۹۹/۹۷ درصد می تواند ذرات معلق بسیار ریز موجود در فضای خانه را به راحتی جذب نماید. این فیلترها یکی از بهترین راهکارها برای کاهش ریسک حملات آسم و آلرژی به ذرات معلقی همچون گرد و خاک و گرده گیاهان به شمار می روند.

 

 

 

 

اهمیت میزان جاذب شیمیایی به کار رفته در دستگاه تصفیه هوا

 

 

جاذب های شیمایی همچون کربن فعال به جذب و خنثی کردن عناصر گازی و بوها می پردازد و همچون مکملی در کنار فیلترهای الیافی در دستگاه های تصفیه هوای خانگی به شمار می رود. آلاینده های گازی به این مواد جاذب چسبیده و به دام می افتند. نکته قابل توجه این است که میزان این جاذب های شیمیایی با عملکرد موثر دستگاه های تصفیه هوای خانگی ارتباط مستقیمی دارد.

می‌توان گفت که حداقل میزان قابل قبول برای مقدار جاذب در یک دستگاه تصفیه هوای خانگی  یک کیلوگرم است و هر چه این عدد بالاتر باشد به طور قطع عملکرد جذب گازهای آلاینده توسط دستگاه بهتر است.  به همین دلیل است که هنگام خرید دستگاه های تصفیه هوا باید به مقدار این جاذب ها دقت کرد و تنها با ذکر اینکه در دستگاه از جاذب شیمیایی استفاده شده است نمی توان به عملکرد موثر آن اطمینان داشت.

 

 

آیا استفاده از لامپ UV در دستگاه تصفیه هوا خانگی مناسب است؟

 

 

بعضی از دستگاه های تصفیه هوای خانگی با تبلیغ استفاده از لامپ UV برای میکروب زدایی در هوا به بازار عرضه می شوند.

در این خصوص لازم است بدانیم که اولا استریل کردن هوا در فضای خانه به ویژه برای کودکان الزاما راهکار مناسبی نیست چرا که بخش عمده ای از مقاومت سیستم ایمنی بدن به میکروارگانیسم ها در مواجهه با این عوامل شکل میگیرد و لازم است تا بدن ویروس ها و باکتری های بیماری زا را به تدریج شناسایی کند.

علاوه بر این لامپ های UV دارای طول عمر می باشند و این نکته غالبا به خریدار گفته نمی شود. استفاده از یک لامپ UV بعد از سپری شدن طول عمر آن دیگر عملکرد موثری ندارد. سومین نکته اینکه، لامپ UV نیز خود عامل تولید گاز ازن است و دستگاه های دارای لامپ UV حتما توانایی جذب مجدد ازن تولید شده را داشته باشند.

در منابع خارجی مطالعه کنید : مضرات بالقوه آیونایزر‌ها و لامپ‌های UV در دستگاه‌های تصفیه هوا

 

 

نکات تاریک در تبلیغات فروشندگان دستگاه تصفیه هوا خانگی

 

 

بازار دستگاه های تصفیه هوا مثال بارزی از پدیده «فریب مشتری از طریق گیج کردن» یا همان (Confusopoly) است. اگر بخواهیم یک ماشین ظرفشویی بخریم با یک تحقیق ساده از دوستان و آشنایانمان متوجه می شویم که فلان محصول بسیار کارآمد است و دیگری نیست. بنابراین مراجعه ما به فروشگاه تقریبا با تصمیم قبلی صورت می گیرد  و در بسیاری از موارد گوشمان را بر روی تبلیغات و توصیه های فروشندگان می بندیم.

ولی متاسفانه این روش جوابگوی تصمیم ما برای خرید یک دستگاه پالایش هوا مناسب نیست، چراکه برای بسیاری از ما تاثیرات کارکرد خوب یا بد این تجهیزات به سادگی قابل احساس نیست.

این همان نقطه ایی است که فروشندگان فریب کار می توانند با ادعاهای عجیب و غریب و بیش از حد بزرگ و همچنین با استفاده از القاب پیچیده و فریبنده باعث گمراهی خریدار شوند. به عنوان مثال «اکسیژن غنی شده» و «هوای کوهستان» عباراتی هستند که توسط فروشندگان دستگاه های آیونایزر (مبتنی بر رهاسازی یون منفی در هوا) برای دور کردن ذهن مشتری از اثرات منفی ازن تولید شده توسط این گروه از دستگاه های تصفیه هوا، فریب کارانه به کار برده می شود.

 

 

آیا یک دستگاه تصفیه هوای خانگی خوب وجود دارد؟

 

 

زمانی باور بر این بود که دستگاه‌های تصفیه هوا تنها کالایی لوکس است و افرادی که مبتلا به بیماری ‌های تنفسی همچون آسم هستند نیاز به استفاده از این دستگاه ‌ها دارند. اما امروزه باتوجه به افزایش میزان آلودگی ‌ها و روشن شدن عوارض ناشی از این آلاینده‌ ها لزوم استفاده از دستگاه ‌های تصفیه هوا در خانه ‌ها بر همگان ثابت شده است.

یک دستگاه تصفیه هوای خانگی متناسب باید با شرایط جغرافیایی ایران هماهنگ باشد. علی‌رغم تمام تبلیغات گمراه کننده و پیچیدگی انتخاب، باید باور داشته باشیم که دستگاه تصفیه هوای خانگی مناسب وجود دارد و تنها با مشورت و تحقیق دقیق تر در این حوزه می توان به آن دست یافت.

 

 

 

متخصصان شرکت مهندسی پالایش نوجان مهر آمادگی لازم در جهت مشاوره در خصوص معیارهای یک دستگاه تصفیه هوای خانگی مناسب برای شهروندان ایرانی ساکن اقلیم های متفاوت با مشکلات متنوع  را دارند.

 

 

 

 

دستگاه های تصفیه هوای ایرانی نوجان : مهندسی بومی برای مشکل بومی

 

 

دستگاه-تصفیه-هوای-خانگی-نوجان-مهرهرچند عوامل نارضایتی از کیفیت هوا ممکن است به دلایل متعدد از یک خانه به خانه دیگر متفاوت باشد ولی بطور کلی باید بپذیریم که اقلیم خشک این سرزمین و آلودگی های ناشی از وسایل نقلیه موتوری در شهرهای بزرگ ما ، ایجاب می نماید که یک دستگاه تصفیه هوا از ظرفیت نسبتا بالای جذب ذرات معلق برخوردار باشد.

علاوه بر این  و به ویژه در روش زندگی مدرن، بدلیل تنوع بالای مواد شیمیایی بکار رفته در عناصر مختلف پیرامون ما، بهتر است تا از طریق جاذب های مناسب نظیر کربن فعال، از غلظت این مواد در هوایی که تنفس میکنیم کاسته شود. لذا یک دستگاه تصفیه هوای خوب باید مجهز به فیلتر کربن اکتیو با میزان مناسب ماده جاذب نیز باشد. برای بسیاری از کاربران ایرانی این دو ویژگی باید مهمترین نکاتی باشد که در انتخاب یک دستگاه تصفیه هوای خانگی مد نظر قرار میگیرد.

مدل های نوجان N300 و N400 با استفاده از پیش فیلترها و فیلترهای الیافی با کیفیت بسیار بالا جهت جذب ذرات معلق و فیلتر گازی با بیش از سه کیلوگرم کربن فعال طراحی شده است. این مدل با محفظه ایی زیبا و ترکیبی از شیشه های دکوراتیو، مناسب با دیزاین خانگی؛ راه حل پیشنهادی برای دستگاه تصفیه هوا در خانه است.

محصولات شرکت مهندسی پالایش نوجان مهر تحت برند نوجان حاصل تلاش ما برای ارایه راه حلهای کارا و موثر با در نظر گرفتن ملاحظات محیطی و اقلیمی ایران و فرهنگ و انتظارات کاربر ایرانی است.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.